Followers

Monday, May 11, 2009

Kisah RemPit...

Assalamu’alaikum dan salam sejahtera,

Baru-baru ni ada kenyataan bahawa gejala rempit semakin menular akibat dari tayangan filem-filem. Tapi macam kelakar pulak bila ada beberapa wartawan hiburan yang cuba menegakkan benang basah. Mereka cuba mengatakan filem-filem seperti ‘Remp-It’, ‘Bohsia’ dan sebagainya bukan penyebab kepada penularan gejala rempit dan bohsia ni. Sayang sebab mereka hanya memandang kepada ‘seni hiburan’ tanpa melihat kepada ‘seni kemanusiaan’. Memang matlamat utama penerbitan filem-filem tersebut berlapikkan motif pengajaran. Tetapi soalannya sekarang, sampai ke mesej-mesej tersebut? Pernahkah kita dengar orang kita insaf lepas tonton filem yang ditayangkan? Hebatlah filem kita kalau ade.. Tapi rasanye takde.. Ape yang sampai kepada penonton adalah keseronokan dan hiburan semata-mata. Mesej yang sampai kepada mereka adalah kehidupan mat rempit ni menyeronokkan selagi belum ‘accident’ atau mati… Gaya hidup bebas, artis/pelakon berpelukan ghairah dengan pakaian tak cukup kain lebih senang melekat dalam minda mereka… Lebih senang mereka ikut.. Malah mungkin yang sebelum ni tak pernah buat pun teringin nak buat.. Belum lagi aksi-aksi mat rempit yang ditunjukkan dalam filem-filem tu… Mungkin mat-mat rempit junior akan cuba untuk meniru gaya yang dipaparkan… Jadi, sekali lagi persoalannya… sampai ke mesej positif yang digebang oleh pengarah-pengarah filem nie…?

Aku bukannye nak kondem atau mengutuk filem-filem Malaysia.. Cuma bagi aku pengarah-pengarah filem kena lebih kreatif dan sensitif… Kalau betul nak create satu filem tu untuk pengajaran, buat la betul-betul… Biar lepas keluar dari panggung atau lepas tonton sesebuah cerita, penonton akan terasa sesuatu dalam hati mereka.. Tak semestinya apabila nak cerita tentang mat rempit perlu tunjuk segala skill dan corak hidup liar mereka… Masyarakat kita sudah pun tahu ape yang dimaksudkan dengan mat rempit nie… So just focus on the message that you want to deliver… Kepada wartawan-wartawan hiburan yang berkaitan… jangan fikir tentang hiburan semata.. Fikir-fikirkan tentang masa depan bangsa dan negara kita sekali ye…

Sekian coretan aku untuk pertama kali nie…
Assalamu’alaikum…
video
p/s: Gambar dan video dalam post ni adalah dari lakonan filem.. Bukan untuk ditiru atau dijadikan bahan.. Sekadar gambar hiasan semata-mata...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...